www.Pescar-Sportiv.ro www.Pescar-Sportiv.ro
Pescuitul sportiv in România
 
 AlbumAlbum FAQFAQ   CăutareCăutare   MembriMembri   GrupuriGrupuri   ÎnregistrareÎnregistrare 
 ProfilProfil   Mesaje privateMesaje private   AutentificareAutentificare 

De unde ne vine darul asta de a face totul praf.

 
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului www.Pescar-Sportiv.ro -> Lege si Faradelege
Subiectul anterior :: Subiectul următor  
Autor Mesaj
mr marinelData înscrierii: 04/Dec/2007
Mesaje: 2221
Locație: Bucuresti-Romania

MesajTrimis: Wed Sep 26, 2012 8:44 am    Titlul subiectului: De unde ne vine darul asta de a face totul praf. Răspunde cu citat (quote)

Dezastrul din munții noștri trebuie stopat!"

Interviu cu Dan Pavaloaiu

http://www.youtube.com/watch?v=Rjz2rrZsqD4&feature=player_embedded#

Ești un „împătimit al naturii”. Ai estimat cam câți kilometri ai parcurs prin peregrinările tale?

Măi, nu știu, foarte mulți... N-aș putea face o estimare, pentru că, până acum zece ani, când am început să fac emisiunea asta, tot prin munți am umblat și prin Deltă. Pot să spun că numai pe traseul Cluj - Deltă am fost de vreo 150 de ori până acum. Oricum, cu excepția Maramureșului de Nord, cunosc țara asta așa ca pe propriul buzunar.

Cum apare țara asta pe care-o știi așa ca pe „buzunar”, după atâția ani de capitalism de japcă?

Ce pot să zic, uite; deși se taie sălbatic pădurile, se pușcă destul de haotic animalele, de pești n-are grijă nimeni - chiar n-avem niciun organism care să se ocupe de fauna piscicolă -, tot mai sunt colțișoare sălbatice. Nu-mi dau seama cum, dar mai avem și peisaje sălbatice și faună... de toate!

Cât crezi că le vom mai păstra în ritmul acesta de distrugere?

Eu nu cred că mai mult de 10-15 ani!...

Ultima ta „ispravă” a fost prezentarea distrugerilor din Munții Făgăraș...

Am făcut acum un an un reportaj pe râul Capra, cu revenire, pentru că s-au apucat acum și de râul Buda. Am apucat de filmasem râul anul trecut, o splendoare, după care am revenit acum și gata, nu mai există! Deci Buda e un șantier...

Ce se întâmplă efectiv acolo?

Se fac niște microhidrocentrale care vor genera energie „verde”. Suntem obligați să avem un procent din energia produsă, de tip neconvențional, „eco”. Însă Uniunea Europeană nu specifică tipurile obligatorii. Se dau niște certificate și niște subvenții.

Am văzut „febra” eolienelor și a panourilor solare prin toată țara...

Dobrogea este deja împânzită de eoliene. Și acolo e o discuție în legătură cu culoarul de migrare a păsărilor, dar no’, până la urmă, hai, treacă-meargă, că mai moare vreo gâscă sau vreo acvilă... Nu-i bai atât de mare ca în munte.

Sunt distrugeri ireversibile în biotopuri. Imaginați-vă că anii vor fi din ce în ce mai secetoși, că anul trecut n-a fost apă și nici anul ăsta. Din puținul care este, tu o iei și-o bagi pe țeavă și strici tot acolo, e ceva incredibil! Buda, pe care am fost la pescuit anul trecut, era râul cel mai bogat în păstrăv din România. Anul ăsta - am niște ochelari speciali cu care văd în apă - n-am văzut nici măcar umbră de pește. După aceea gândește-te că veneau animalele să bea apă, exista o microfaună care alimenta macrofauna, e prăpăd!

Țevile alea ei zic că le vor băga pe sub pământ și nu se vor mai vedea, dar e greu de crezut așa ceva, că la coturi s-au turnat betoane împotriva viiturilor, mii de tone. Se fac apoi clădirile pentru microcentrale...

Cum s-au dat avizele de mediu pentru așa ceva?

S-au dat avizele, dar n-au toate aprobările necesare. Problema esențială cred că stă în altă parte; ar trebui să interzică de tot microhidrocentralele de acest tip. Am discutat cu Rovana Plumb (n.r - ministrul Mediului)...

Și?...

Ca guvernanții noștri, știi? Da’ interziceți-le de tot, îi zic eu... „Păi știi, directive, respectarea tuturor aprobărilor conform legii...”, știi tu, vorbăria aia că vom lua măsuri.. Păi, doamnă, nu ne trebuie nouă așa ceva. Sunt de acord cu eolienele, cu panourile solare, dar nu cu așa ceva. De la un punct de la care omul ajunge în natură, de-acolo trebuie spus STOP! Dezastrul din munții noștri trebuie stopat. De-aici încolo nu mai facem nimic! Pentru că noi, peste 20 de ani, o să plângem după treaba asta.

Ceea ce s-a întâmplat pe Buda și pe Capra sunt distrugeri ireversibile, nu se mai poate repara nimic. Pe Buda, chiar de unde-ncepe lucrarea, erau până acum sute de metri de plăci naturale albe, de marmură. Era ca-n paradis... Acum le-au aruncat în aer, sau le-au spart cu picamărul, îs făcute zob... Mai mult, anul trecut coborau stânile din munte, cu măgari, cu câini, cu oi în peisajul ăsta fantastic. Dă-ți numa’ seama cum o să coboare acum printre țevi și betoane, printre picamăre, excavatoare și microcentrale...

Ce se mai poate face?

Ar trebui ca românii să ia atitudine și să spună: „Dom’le, stop!”. Pe de altă parte, nici Comunitatea Europeană nu cred că știe ce se întâmplă aici... Că i-am mai zis doamnei ministru: „Doamnă, de-aia sunteți pusă aici ministru, ca să puteți schimba legea”. Că dacă legea permite să dai aprobări, tot așa poți avea și inițiative pentru a o schimba. Însă cred că la mijloc sunt mari interese financiare, aceste activități fiind deosebit de profitabile. Odată ce-ai investit bani în treaba asta, apoi stai și încasezi.

Nu știu, numai de la UE câte subvenții se dau...

Oi, oi, oi!... Sunt mai rentabile astea decât eolienele.

Văd că rămâi „incurabil”. Ești mult prea firesc pentru tipul de presă care se practică acum... Cum îți spune lumea: nebunul ăla care umblă prin munți?

Cam așa, dar pe mine nu mă interesează. Eu consider că dacă apari la televizor trebuie să fii cât mai natural. Toți se străduie să apară la tv mai deștepți decât îs! Mă și enervează peisajul media din România cu toate c...turile de emisiuni. Să știi că nu-i ușor să faci o emisiune în care să fii tu, natural, dezinvolt... Mai ușor o faci după toate canoanele clasice. Am un cameraman cu care umblu, în rest eu îs și șofer și asistent și scenarist și redactor și de tăte... Dar să revin, să știi că nu numai în Făgăraș se instalează microhidrocentrale, ci și la Sebișel și pe altă râuri, numai că nu-i așa de mare impactul. Am făcut și pe-acolo o emisiune, dar aștept să dea drumul la grila de programe.

Mai avem și alte distrugeri masive?

Oho, de departe sunt tăierile de păduri din toată țara, dar mai cu seamă-n Apuseni, pentru că din lemne vin cei mai mulți bani „negri”.

S-a umplut iar de gatere?

Pffai de mine!... Păi am o emisiune în care am în care am filmat vreo 90 de gatere mobile în Călineasa. Să-ți spun numa’ ce se întâmplă... De fiecare dată când se schimbă guvernul, toți șefii Romsilva sunt schimbați până la nivel de șefi de ocol, o funcție de c...t, cum o consideră ei la nivel central. Pe absolut toți îi schimbă! Ăia toți trebuie să cotizeze la partidul care-i la putere. E ușor de cotizat că-s bani „negri”, și-atunci „băieții” scot din pădure tot ce pot și când vin următorii, vor și ei să-și scoată pârleala. Se taie absolut sălbatic, fără noimă.

O altă pacoste pe capul naturii este noua generație de vânători. Acum îi „trendy”, dacă ai bani, să te faci vânător. Primul lucru, un „jeepoi” mare, după vreo trei puști care bat la distanță cât mai mare, niște „hăinuțe” de firmă pe măsură și se fac o grămadă de vânători care n-au nicio treabă cu vânătoarea. Ei cred că vânătoarea înseamnă să ucizi cât mai mult. Că dacă n-ai pușcat nu ești vânător și de ce dracu’ ai mai plătit? Și-apăi vin ăștia cu bani mulți și se duce dracului etica vânătorească, de mie și scârbă... Uite, eu sunt vânător, dar din cauza ăstora merg din ce în ce mai rar. Au „spart” și fondurile de vânătoare, le-au preluat ei, s-or unit câte zece de-ăștia plini de bani și fac praf câte-un fond în trei-patru ani. Praf, în sensul că pușcă tot! Și după-aia, că au bani, trec la următorul. Și tot așa. Că trebuie să predea fondul vechi populat din nou, dar nu verifică nimeni. Vine câte-un tip care mai stă să verifice porcii și cerbii? Asta-i problema în România, că nici peștii, nici vânatul și nici copacii nu urlă! Ăștia tac, și-atunci dacă tac, aude cineva?

Eu îți spun cum îi în America, pentru că am stat un timp pe-acolo. Există un organism de stat - nici nu discută băieții - care controlează tot ce-nseamnă Wildlife. Ei spun în felul următor: „Dom’le, pădurea, animalele și peștii îs bunuri de interes național!”. Chiar dacă ești pe terenul tău, trebuie să te supui legii, nu-i ca la noi... Când e prohibiție, dacă ai un lac privat, nu pescuiești. Nu-ți spun dacă te prind ce pățești! La noi îs 25 de organisme care se contrazic între ele, nime’ nu știe cine are responsabilitatea cutare sau cutare. Nu-ți spun ce se braconează în Deltă și pe râurile de munte cu curent electric...

Am înțeles că se distruge tot puietul...

Așa e, ba mai mult, peștele mare care scapă cu viață devine steril. În Deltă e grav... Pe apele de munte măcar mai vin localnicii și țâganii cu scule mai primitive, dar și-acolo fac praf! În ceea ce privește natura, viața sălbatică, suntem aproape de o catastrofă. Alții au știut să pună lucrurile în ordine. Stai că uite și cu urșii... Să nu crezi că scandalul ăsta este întâmplător. Acum 20 de ani aveam urși mai mulți și nu se întâmplau grozăvii din ăstea. Urșii stăteau unde le era locul și oamenii, la fel, stăteau unde le era locul. Acum, că le-am invadat teritoriul, apar și nenorocirile. Odată se obișnuiește cu prezența umană, își pierde sfioșenia față de om... I se iau o grămadă de resurse clasice de hrană, apoi omul lasă resturi prin pădure, ursul se obișnuiește cu așa ceva, apoi îl vede pe om ca un posibil concurent la hrană.

De unde ne vine „darul” ăsta de a face totul praf?
Pentru că nu ne interesează. Pentru bani facem orice. Am început să „atacăm” și munții. Prin crearea de drumuri forestiere se poate exploata ușor lemnul, bașca faptul că au mai apărut și ATV-urile, jeep-urile cu care ajungi oriunde... De ce crezi că vin să facă off-road în România o grămadă de ciudați de prin Europa? Pentru că numai aici îi lasă să meargă pe unde vor ei. Acolo au niște trasee speciale pe care le respectă. Ai ieșit în afara lor? Te-au belit!Marcel Bărbătei
Publicat Luni, 24 septembrie 2012
http://www.cotidianul.ro/dezastrul-din-muntii-nostri-trebuie-stopat-195020/
_________________
Marinel Simtea
Membru Fondator Asociatia Pescar Sportiv
office.pescarsportiv@gmail.com
marinel_simtea@yahoo.com
0722622697 / 0744544886
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Vizitează site-ul autorului Codul Yahoo Messenger
Mihai SichitiuData înscrierii: 17/Jul/2009
Mesaje: 97
Locație: Bucuresti

MesajTrimis: Wed Sep 26, 2012 9:20 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

si cand totul va fi gata va fi energie electrica pentru a incalzi zece fiare de calcat, va costa de o suta de ori mai mult decat daca ar fi din alta sursa, iar cei ce au aprobat isi vor lua spaga de la cei ce incaseaza banii. Nu vad de ce va bagati cu argumente cum ca ar fi urat, etc, ca oricum nu sunteti si nu suntem in ecuatie.
MS
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Afișează mesajele pentru a le previzualiza:   
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului www.Pescar-Sportiv.ro -> Lege si Faradelege Ora este GMT + 2 ore
Pagina 1 din 1

 
Mergi direct la:  
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum
Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum
Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteți vota în chestionarele din acest forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Varianta în limba română: Romanian phpBB online community

Anti Bot Question MOD - phpBB MOD against Spam Bots
Blocked registrations / posts: 128732 / 0